BROEZ
Wil jij de bijtjes weer horen zoemen? Ga aan de slag met kruiden en bloemen 
 

Inzaai stappenplan kleine oppervlakten:

Plek kiezen

Kies altijd een plek in de zon, hoe meer zon hoe beter. Bij voorkeur op zwarte grond, daarnaast groeien bloem- en kruidenmengsels ook goed op schralere grond (minder organische stof).


Grond voorbewerken
Beginnen met een goed en schoon zaaibed is essentieel. Als er nog begroeiing staat, verwijder deze eerst en laat ze niet liggen op de grond.
Als er veel onkruid of gras groeit, kun je een vals zaaibed hanteren of de grond omkeren of een nieuwe laag verse grond toe voegen. Zodat je een mooi zwart en fijn zaaibed creëert.


Doseren van zaden
Het doseren van de zaden is lastig omdat je maar heel weinig nodig hebt per vierkante meter (vaak maximaal 2 gram per vierkante meter). Dat lijkt misschien heel weinig, maar er zitten heel veel verschillende zaadjes in 1 gram bloemenmengsel, en elk zaadje kan een flinke plant worden. Om het doseren makkelijker te maken kun je je het zaad mengen met droog wit zand (door de witte kleur zie je goed waar je al hebt gestrooid en waar niet). Het maakt niet uit hoeveel zand je gebruikt, zolang je maar de juiste hoeveelheid zaden gebruikt voor de maat van het veld. Als het een groter oppervlak is dan kun je de zand-zadenmix het beste evenredig verdelen over verschillende bakken. Verdeel het veld vervolgens in gelijke stukken. Elke bak kan voor een bepaald stuk gebruikt worden.


Uitzaaien met de hand
Begin aan één kant van het in te zaaien oppervlak en neem een handje zand-zaden mengsel. Gooi dit als een waaier uit over de grond, probeer hierbij dicht bij de grond te blijven. Let op de windrichting en zaai niet als het heel hard waait. Je kan beter wat te zuinig zaaien dan te grof, want je kan altijd twee keer over een stuk zaaien, maar als je te weinig zaden hebt is het natuurlijk jammer.
Door te veel te zaaien krijg je niet een beter resultaat. Sommige planten zullen het namelijk niet redden door de concurrentie van de andere zaden.


Nabewerken
In principe hoef je niets meer te doen. Je kunt het nog licht inwerken met de hark en in droge perioden aanrollen, waarmee de kieming wordt bevordert. Water geven na het zaaien is ook goed als je daar de mogelijkheid toe hebt. In droge periodes is besproeien van de zaden en de jonge plantjes aan te raden voor een beter resultaat.


Inzaaiperiode
De beste zaaiperiode is van eind maart tot en met mei. Zaai als er voldoende vocht in de grond zit en de bodemtemperatuur niet te laag is. Veel bloemen zijn warmtebloeiers, als de temperaturen te koud zijn heb je de kans dat er bepaalde grassen gaan overheersen.


Wanneer zie ik wat?
De eerste kiemplantjes zie je na 1 à 2 weken. De eerste bloei zie je na ongeveer 6 weken. Eerst beginnen enkele soorten te bloeien, daarna komt ook de rest erbij en krijg je een kleurig veld met allerlei verschillende soorten bloemen.


Afhankelijk van externe factoren
Hoe jouw specifieke bloemenveld uitpakt is daarnaast ook afhankelijk van externe factoren. Zo zijn weersomstandigheden, grondsoort en onkruiddruk factoren die van invloed zijn op het uiteindelijke resultaat.


Vervolgonderhoud
Je kunt het mengsel einde van de zomer afmaaien, even laten liggen zodat de zaden uitvallen, en afvoeren. Het daarop volgende jaar kunt u het bloemenveld licht bijzaaien.

DSC07934
DSC07934
DSC07965
DSC07965
DSC07963
DSC07963
DSC07879_1
DSC07879_1
DSC07952
DSC07952
DJI_0644
DJI_0644
 
 
E-mailen
Instagram