BROEZ
Wil jij de bijtjes weer horen zoemen? Ga aan de slag met kruiden en bloemen 
 

Zaden tips 

Wil je nieuw leven in je tuin brengen? Dan zijn bloemenmengsels de perfecte keuze! Je kunt hierbij onderscheid maken tussen eenjarige en meerjarige mengsels.


Eenjarige bloemenmengsels dien je jaarlijks opnieuw zaaien, meerjarige bloemenmengsels zaai je één keer en bloeien het jaar erop weer. Hierbij moet je oppassen dat de bloemen/kruiden rand door de jaren heen niet vergrast of eentonig wordt.  Dat kun je voorkomen door de rand jaarlijks te maaien en het maaisel af te voeren.

Het voordeel van eenjarige mengsels zijn dat de bloemen vaak fleurige zijn. Dit komt omdat de bloem erg aantrekkelijk moet zijn omdat het snel bestoven moet worden. Een eenjarig mengsel is goedkoper, maar moet wel jaarlijks worden gezaaid. Je hebt de mogelijkheid de rand jaarlijks te verplaatsen.

Het voordeel van meerjarige mengsels is dat het voor de biodiversiteit beter is. Jaarrond foerageer en schuilgelegenheid voor beestjes.

Naast keuze in eenjarig/meerjarig heb je ook keuze in de samenstelling van bloemen/kruiden. De keuze van het mengsel is afhankelijk van het doel dat je nastreeft.

  • Wil je bijen en vlinders aantrekken, dan is een mengsel met veel nectarplanten aan te raden.
  • Wil je een fleurige tuin? Ga dan voor een eenjarig bloemenmengsel
  • Wil je vogels naar je tuin lokken? Kies een mengsel met granen of pitjes zoals zonnebloemen en vlas.


Kortom, de keuze voor een bloemenmengsel hangt af van het doel dat je voor ogen hebt. Dus, stem je akkerrand of bloemenweide af op wat jij wilt bereiken in jouw prachtige tuin!

Zadenmengsels worden tegenwoordig in alle soorten, maten, prijsklassen en met verschillende doeleinden aangeboden. Ze zijn overal te vinden, hierbij zijn een paar opties:

Tuincentra: Bezoek je lokale tuincentrum en zoek naar een verscheidenheid aan zaadmengsels. Ze hebben vaak zaden specifiek voor jouw regio en de tijd van het jaar.

Online winkels: Er zijn tal van online zadenwinkels waar je passende mengsels kunt vinden. Denk aan wilde bloemen, kruiden en meer.

Zadenruilgroepen: Sluit je aan bij lokale zadenruilgroepen op sociale media of in je gemeenschap. Hier kun je zaden ruilen met anderen en zeldzame variëteiten ontdekken.

Dus waar wacht je op? Haal je zakje zaden en ga aan de slag!

 

 
 
E-mailen
Instagram